Már működnek az új biológiai tisztító műtárgyak

Második ütembe érkezett a szennyvíztisztító telep korszerűsítése

2014.09.30.

Már működnek az új biológiai tisztító műtárgyak

A gödöllői szennyvíztelep korszerűsítésének és bővítésének fontos mérföldköveként az üzemeltető átirányította a szennyvizet az új biológiai tisztító műtárgyakra.

Jelentős állomáshoz érkezett a gödöllői szennyvíztisztító telep korszerűsítése, amely keretében teljesen megújul a létesítmény. Az összesen 1,37 milliárd forintba kerülő, és 1,253 milliárd forintos pályázati támogatással megvalósuló fejlesztésnek már a második üteme zajlik. A gödöllői szennyvíztelep korszerűsítésének és bővítésének fontos mérföldköveként az üzemeltető átirányította a szennyvizet az EU-s pályázati forrásokból megépült új biológiai tisztító műtárgyakra és ezzel párhuzamosan megkezdődött a régi medencék felújítása.

Az átirányítást követő első mérési eredmények alapján ugyan még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de a laboratóriumi vizsgálatok szerint a kibocsátott tisztított szennyvíz korábban kifogásolt paraméterei már nem haladják meg a megengedett határértékeket, ebből adódóan a szennyvíztelep bírságolása megszűnik.

A szennyvíztelepről a Fiók- Rákos-patakba távozó tisztított szennyvíz környezeti terhelése az önkormányzat sikeres beruházása révén jelentősen csökken. A tisztított szennyvíz összes nitrogén szintjére vonatkozó jelenlegi határérték 15 mg/l. A korszerűsítés előtti 30-35 mg/l szintről a most mért értékek 10-12 mg/l-re csökkentek, míg az ammónia-ammónium-nitrogén esetében az 5 mg/l határértékhez képest sikerült egészen alacsony értékre, 0,06-0,8 mg/l-re levinni a kibocsátott vízben lévő koncentrációt.

Az adatokból a szakemberek számára látható, hogy a megépült új anoxikus szennyvíztisztító medence jelentősen javítja a nitrogén lebontását, ami a korszerűsítés előtt nem volt lehetséges.

Az új műtárgyakról készült fotókat a képre kattintva tudja megnézni!

TenderPress_Godollo_IMG_0851_vagott.jpg